ing. Martina Kočí - bič na kila navíc!

pořiďte dárkový poukaz
Praktické info

 / Co je celozrnné pečivo

Asi pro Vás nebude žádnou novinkou, že celozrnné pečivo je zdraví prospěšnější než běžné bílé. Celozrnné pečivo je vyrobeno z celozrnné mouky, která oproti bílé mouce obsahuje klíčky a obalové části zrna. V těch najdeme nejvíce vitamínů, minerálních látek, mastných kyselin a vlákniny, takže jsou pro lidský organismus daleko hodnotnější.
V obchodech je velký výběr tmavého pečiva - tmavé ale ještě zdaleka neznamená celozrnné. Dle legislativy má celozrnné pečivo obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Poznat skutečné celozrnné pečivo je ale někdy opravdu těžké, protože se velmi často jedná pouze o bílé dobarvené (např. karamelem, praženým ječmenem nebo žitem, atd.). Pak takové pečivo jako celozrnné jen vypadá, ve skutečnosti je ale běžné bílé.

Důležité je sledovat složení výrobku. U baleného pečiva to není problém, někteří výrobci udávají dokonce procentuelní podíly jednotlivých složek. Problém nastává u volně prodávaného pečiva – zde je nutné se spolehnout pouze na název. Ovšem na ty také velký pozor.

Kupříkladu cereální rozhodně neznamená celozrnný. Cereální je každý pekařský výrobek, protože jeho základem jsou obiloviny (anglicky cereals). Tedy např. cereální kaiserka vůbec nemusí být celozrnné pečivo.
Vícezrnný znamená, že do výrobku jsou kromě pšeničných a žitných zrn přidaná i zrna jiného původu v množství nejméně pouhých 5 %. V tomto případě stačí, když bude např. houska posypaná semínky v minimálním požadovaném množství a jinak může být z bílé mouky.

Ve skutečnosti je tedy nabídka celozrnného pečiva velmi chudá. V supermarketech je najdete spíše mezi balenými výrobky, ostatní se vyskytuje jen v omezeném množství.